Őseink vívmánya, a füstölő

kemence építő

Categories :
Címkék:

Régen a parasztházak udvaráról nem hiányzott egy kisebb építmény, amiről a messziről jött városi ember nem mindig tudta, hogy milyen célt szolgál, ráadásul néha még füst is szállt kifelé belőle. Pedig ez egy ősrégi találmány, a füstölő, aminek a segítségével mind a mai napig különleges finomságokat tartósítanak, ízesítenek.

Ügyes kezű háziasszonyok, gazdák manapság is maguk készítik el a családnak a kolbászt, disznósajtot, szalámit, amit egy ilyen építményben füstölnek meg, így adva meg annak igazi, hamisítatlan magyar ízét. De halakat, szárnyasokat, sajtokat is ízesítenek a füstölő alkalmazásával, hiszen ezek is így tartósíthatóak a legjobban.

Felépítését tekintve, a kerti füstölő két részből áll, az első a tűztér, ami az alsó részében kap helyet, kiépített füstjáratokkal, amiben a füst keltéséhez szükséges tüzet lehet megrakni. Itt fával vagy faszénnel lehet tüzelni, a leégett tűzre dobot fűrészporral pedig biztosítják a füstöt. A másik pedig maga a füstölő rész, ahová az élelmiszer van szépen felaggatva.

Füstjáratok kötik össze az alsó és a felső részt, amelyeken keresztül a füst az élelmiszerekre kerül, így kapnak finom ízt. Ezeknek az ínyencségeknek a fogyasztása olyan élményt nyújt, amit csak igazi, kemencében sült, friss házi kenyérrel lehet növelni.

A kemence építő specialistával felveheti a kapcsolatot a kertikemenceepites.hu weboldalon, mert ebben is tud Önnek segíteni, hiszen csodálatos sütőépítményeket hoz létre. Nemcsak kemencéket, hanem teljes kerti konyhák megépítését is vállalja ez a mester.

Aki olyan szerencsés, hogy nagy kerttel rendelkezik, annak ideális egy ilyen építmény. Hogy miért? Azért, mert egy kemence használatával csodás finomságok készíthetőek el, amivel kedveskedhet a családtagjainak, vendégeinek egyaránt.

A kemence építő gyönyörű sütőt konstruál majd az Ön udvarának egyik csendes részébe, valahová a filagória mellé, ahol különleges, magyaros ebédet vagy vacsorát szolgálhat fel anélkül, hogy az étel amúgy kellemes illata bejárná az egész házat.