A calvados magávalragadó története

calvados

Categories :
Címkék:

Bizonyára mindenki ismeri a fröccs keletkezésének történetét, aminek feltalálása az egyik legnagyobb tudósunkhoz, Jedlik Ányoshoz köthető. Azonban a calvados nevű szesz története is hasonlóan izgalmas. Alapvetően az almapárlatból készült ital előállítását a középkorra tehetjük, amit több írásos bizonyíték is alátámaszt.

Az alkoholos ital egyik keletkezéstörténete szerint, a nevét viselő megyéről lett elkeresztelve, mintegy tiszteletadásként, ahol a spanyol hajóhad egy gyályája odaveszett. Azonban ez csupán a szájhagyomány útján terjedő romantikus história, sokkal valószínűbb az az elmélet, miszerint a calvados egy latin kifejezésből – calva dorsa (kopasz hát) – ered.

Ez a partrész tengerfelöli alakjára utal. Maga a calvados szó természetesen jogilag le van védve, ezért csakis azokat az almapárlatokat nevezhetik el így, amik az előállító folyamat minden pontjának tökéletesen megfelelnek, valamint Calvados környékén készültek. Az italboltokban legtöbbször a Calvados Boulard, a Berneroy, a Chateau de Breuil tűnhet fel a polcokon.