Hogyan gyártják a modern alufelniket?

alufelnik

Categories :
Címkék:

A keréktárcsák gyártásakor vannak megszokottnak mondható, illetve csúcstechnológiás, nagyon fejlett megoldások is. Például a préskovácsolt, azaz hideg folyatásos eljárással készült alufelnik a felsőkategóriába tartoznak, hiszen ez a gyártási technika hihetetlenül modern.

Mindennek az alapja az alacsony nyomású öntőgépes módszer. Az alufelnik gyártásának második fázisában egy sajátos masinával megpörgetik a rendelkezésre álló formát és azt kívülről felmelegítik. Eközben a keréktárcsa peremrészére görgőfejek nyomódnak, és azt préselve feszítik egy irányba, ahogy azt a korongozó fazekas teszi.

A nyomás, forgás és a megemelkedett hőmérséklet együttesének következtében az alufelnik pereme pontosan olyan nagy teherbírással rendelkezik majd, akárcsak a kovácsolt keréktárcsáké. Nagy előny itt, hogy ez az eljárás egyáltalán nem drága. Például a sokak által biztosan ismert O·Z több évtizeden keresztül ezt a technikát alkalmazta. Sőt, a Forma-1-es kocsikhoz is ilyen felniket biztosított.

A HLT gyártású cserefelni a legbeszédesebb példa a hideg folyatással gyártott tárcsákra. Ezt az eljárást szintén csakis az O·Z alkalmazza. Az így kapott alufelnik esetében annyit még érdemes megjegyezni, hogy a gyártók a kovácsolt alumíniumtárcsa minőségszintjét igyekeznek minél jobban megközelíteni, az azt igénylő iszonyatos költségek kordában tartásával egyidejűleg.

Hogyan készül az acélfelni

A lemezfelnik gyártása is lehet sokoldalú és változatos? Természetesen igen. Ezek a kellékek is sok változáson mentek át az évek során, és a gyártási megoldások is sokat modernizálódtak. Ennek köszönhetően az acélfelni sok módon gyártható. Ott van például a kovácsolt megoldást.

Az acélfelni esetében ez az az eljárás, ami kiváló végeredményt garantál a tárcsa külsejét és strapabírását illetően egyaránt. A kovácsolt felnit nagyon magas nyomáson, egyetlen lemeztömbből állítják elő. A végtermék egy roppant tömör és hihetetlenül ellenálló acélfelni. Említést érdemelnek még a többrészes felnik. Ezek számtalan gyártási eljárást és alapanyag kombinációt tesznek lehetővé.