Komoly folyamat a lábszárfekély kezelése

lábszárfekély kezelése

Categories :

Többféle lehet a lábszárfekély eredete, jellemzik a megduzzadt lábfejek, bokák, az adott területen a bőr elszíneződése, hámlása, pikkelyesedése, a lábban érzett fájdalom, nehézkesség, súlyos esetben váladékozás. Rendkívül hosszadalmas és néha már reménytelennek tűnő feladat a lábszárfekély kezelése, de megfelelő kitartással és az orvosi utasítások pontos betartásával nem lehetetlen. Természetesen minél hamarabb el kell kezdeni a terápiát, semmiképpen sem szabad elbagatellizálni a kellemetlen tüneteket.

A lábszárfekély kezelése otthon is történhet, de ha ez nem hoz látható eredményt, akkor okvetlenül szakorvoshoz kell fordulni! A legjobb, ha az okokat szüntetjük meg, hiszen a seb kezelése akkor vezethet tökéletes eredményhez. Voltaképpen a lábszárfekély kezelése a seb tisztításával, az elhalt részek eltávolításával és fertőtlenítéssel kezdődik. Ezt követően kompressziós kezelésre van szükség, ilyenkor a beteg fáslit, kompressziós harisnyát vagy zoknit visel, ami abban segít, hogy a vér a szív felé áramoljon az erekből.

Különböző tényezők miatt jelentkezhetnek az érszűkület tünetei

Általában ezek a tényezők örökletes vagy életmódbeli eredetűek, valamint különböző betegségek komoly mellékhatásai. Jellegzetesek az érszűkület tünetei és a betegség már előrehaladott, mire a szimptómák érezhetővé válnak. Leginkább a lábban érezhetőek, erős, görcsös fájdalom jelentkezhet sétálás, gyaloglás közben. A gyötrelem rövid pihenés után oldódik. Lábfejen is láthatóvá válhatnak az érszűkület tünetei kékes elszíneződések formájában. A hideg végtagok szintén erre a betegségre utalnak.

Érdemes figyelnünk ezekre a jelekre, hiszen minden kór kezelése eredményesebb, ha minél előbb elkezdődik. Vannak különféle súlyossági fokok, kezdve a tünetmentességtől egészen a fekélyes láb kialakulásáig. Ugyanakkor súlyos esetekben a beteg akár el is veszítheti a végtagjait. A megelőzés jelenti a leghatásosabb kezelést, ami kivitelezhető egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve a dohányzás mellőzésével. Ha ezt megtesszük, akkor nagy valószínűség szerint nem fogjuk megtapasztalni, hogy milyenek az érszűkület tünetei.