Mennyi nyugdíjam lesz? Így számolhatod ki!

nyugdíj

Categories :
Címkék:

Senki nem látja előre a jövőjét, ami jó dolog, de így a leendő nyugdíj összegét sem. Viszont annyi bizonyos, hogy az államtól senki nem várhat nagy összeget. Mégsem intézhetjük el ezt azzal, hogy majd lesz valahogy, ezért célszerű valamilyen módon közelebb jutni a várható összeget illető információhoz. Egy nyugdíjkalkulátorral könnyen megtudhatod, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz az államtól.

Az egyik lehetőség az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) nyugdíjkalkulátora, ahová minden releváns adatot, akár az 1980-as évekbeli diákmunkáinkat is be tudunk vinni. Némileg hosszú ez a folyamat, viszont ez a legprecízebb módszer. Ha ezt a nyugdíjkalkulátort alkalmazzuk, akkor feltétlenül tudnunk kell, hogy ez nem veszi figyelembe a jövő éveket. Léteznek viszont egyéb megoldások is.

Az interneten, pontosabban a nyugdijbiztositas.com weboldalon is elérhető nyugdíjkalkulátor sokkal egyszerűbb, bár valamelyest pontatlanabb, mint a fent említett változat. Ez a kalkulátor akkor működik, ha 1967–1996 között születtünk és 150 000 és 1 000 000 Ft között van a nettó fizetésünk. Erre egy kiváló példa az 1988-as születésű személy, aki 250 000 Ft nettó fizetéssel rendelkezik, a várható nyugdíja pedig 161 000 Ft lesz a nyugdíjkalkulátor szerint. Lássuk, hogyan működik a nyugdíjkalkulátor! Nos, ez 42 évnek számítja a szolgálati időt, ha a ledolgozott évek száma ettől jelentősen eltér, akkor egészen más számok is kijöhetnek.

A minimum nyugdíjra való jogosultsághoz, ami jelenleg 28 500 Ft, 15 év szolgálati időre van szükség. Ahhoz viszont, hogy előző bérünk 100%-át a magunkénak tudhassuk, kereken 50 ledolgozott esztendő szükséges. A kalkulátor azt is figyelembe veszi, hogy például 10 évvel ezelőtt teljesen más volt a pénz értéke. Annak érdekében, hogy egy szintre tudja hozni a végösszeget, az úgynevezett valorizációs szorzókat alkalmazza. Mit lehet tenni, ha a megjelölt összeg nem tűnik elégnek? Ebben az esetben érdemes az állam által támogatott nyugdíj-előtakarékosság mellett dönteni.