Hogyan működik a betonvibrátor?

betonvibrátor

Categories :
Címkék:

A modernkori építkezési műveleteket nagyban felgyorsították a kiváló alapanyagok felhasználása. Amíg régebben csak téglák, kövek, fa alapanyagok álltak rendelkezésre, a népi építészekben pedig a vert fal volt elterjedve, valamint a vályogtéglák, amit sárral ragasztottak össze, addig manapság már boldogulni sem lehetne cement nélkül. Az alapot többnyire masszív betonszerkezetek adják. Ezek létrehozása olykor erre a célra létrehozott létesítményekben történik, egyedi körülmények között, de többnyire mégis helyben öntéssel zajlik a kivitelezés. Ilyenkor a körülmények meghatározóak és gyakran hátráltató tényezők.

Amikor egyszerre nagy felületek vannak leöntve, akkor előfordulhat, hogy az anyag kijuttatásakor létrejönnek kisebb-nagyobb légbuborékok, amelyek belekötve a szerkezetbe, azt bizonyos részt gyengíthetik. Mivel gyakran különféle átmérőjű sóder van felhasználva a beton előállításához, ezért fontos, hogy az tömörítve legyen. A lágy, még folyékony anyagban a sűrűség szerint rendeződnek el a szemcsék, ha erre lehetőségük van és így tudják garantálni a kellő tartást.

Egy betonvibrátor használatával sokkal egyszerűbben érhető el a megfelelő sűrűségű és szilárdságú beton. Ez a speciális szerkezet voltaképpen arra szolgál, hogy lökéshullámok keltésével kiszorítsa az esetleges légbuborékokat és a felesleges vizet. A kötőelemek és kitöltő anyagok tökéletes harmóniája jön ezzel létre. A szerkezetet egyszerűen bele kell engedni a lágy betonba és bekapcsolni. A vibráció ezt követően teszi a dolgát és eléri a célját. Természetesen megvan a pontos eljárási rend, amit érdemes betartani.

Erről a profibarkacs.hu weboldalon lehet olvasni részletesen. A betonvibrátor megrendelhető elektromos vagy benzines kivitelben, így bárhol bevethető, igénytől függően. A teljesítmény és további kényelmi funkciók is meghatározóak a vásárlás tekintetében. Mérvadó, hogy rendszeresen vagy csak alkalmanként lesz használatba véve. Érdemes figyelni az alkalmazás során, ugyanis az alul-, illetve túlvibrálás ugyanúgy problémát jelenthet. Az optimumra kell törekedni, amit a gyakorlott szem gyorsan észrevesz.