Használjunk xantán gumit a a kívánt sűrűség eléréséhez!

xantán gumi

Categories :
Címkék:

Tudta, hogy az E415 megjelölés alatt használt sűrítőanyag a 30 leggyakrabban használt élelmiszer adalék egyike? Mártásokban, öntetekben, fagylaltokban vagy gluténmentes pékárukban is megtalálható.

A xantán gumi olyan poliszacharid, amit elsősorban kukoricából, de búzából vagy szójából származó cukroknak, egy baktérium által történő erjesztésével nyernek. Ez a baktérium ugyanaz, ami a brokkolin vagy karfiolon fekete foltokat okoz. Ezt az anyagot vegánok is biztonságosan használhatják, mivel mikrobiális eredetű. Hogy néz ki? A xantán gumi egyszerűen egy fehér por, ami szárítással, majd őrléssel keletkezik. Az E415 általában emulgeálószerként használatos. Mi ez?

Egyszerűbben fogalmazva, ez egy kötőanyag a víz és a zsírok között, ami megakadályozza azok szétválását, ezért a xantán gumi hozzáadása kiválóan alkalmas a szószok, öntetek és krémek stabilizálására, mind az élelmiszerek, mind a testápolási termékek esetében. Az anyag sikeresen helyettesítheti a zsírt, ezért használják zsírmentes salátaöntetekben.