Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét Budapesten?

szürkehályog műtét Budapesten

Categories :

A különféle egészségügyi kockázatok a kor előrehaladásával fokozódnak. Sok olyan betegség van, amelyek fiatalon nem jellemzőek, de a sokadik X betöltése után már megéri figyelni rájuk. A különféle belgyógyászati és olykor mozgásszervi gondok mellett, a látás is fokozottan romolhat. Van azonban olyan eset, amikor még a szemüveg sem segíthet. A szürkehályog műtét Budapesten is (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) az egyik leggyakoribb szemészeti beavatkozás.

A cataracta leginkább idős korban jelentkezik és nem lehet ellene tenni alternatív módszerekkel. Amíg például a dioptriákon, fókuszálási gondokon lehet javítani megfelelő szemtornákkal, addig a szemlencse elszürkülését semmi sem tudja megakadályozni. A folyamat, ha elkezdődött, akkor általában végig is megy. A színek elveszítése és teljes vakság is felléphet. Mivel egy jól ismert és sokat kutatott betegségről van szó, ezért lehet tenni ellene műtéti úton.

A folyamat egy alapos felméréssel kezdődik, ami elő- és kiegészítő vizsgálatokkal együtt zajlik. Belgyógyászati leletekre is szükség lesz, amelyek birtokában a szakemberek megállapítják az esetleges kockázatokat. A legtöbb esetben ezek nem jelentenek problémát és a műtét megvalósulhat. A művelet a hozzáértőknek egyszerű és gyors. Az időtartam alig több 10 percnél. Eltávolítják a régi szemlencsét és egy újat tesznek a helyére. A típus igény szerint választható. A trifokális lencsék alkalmazásával szemüvegre sem lesz többet szükség. A felépülés és a látásélesség beállásáig megközelítőleg 1 hónapnak kell eltelnie.

A beavatkozás után még 1-2 órát a rendelőben kell várni, de amennyiben nem történi semmilyen komplikáció, akkor legközelebb pár nap múlva történik egy kontrol, majd 2 hónap múlva újra és utána elég évente szűrésre menni. Előfordulhat még a későbbi gyulladások következtében, hogy dioptria korrekcióra lesz szükség, de ezt a Budai Szemészeti Központban díjmentesen elvégzik, mivel ez még hozzátartozik az eljáráshoz. A magas szakmai színvonal már eddig is sokaknak nyújtott kiutat a nehéz helyzetekből. Itt az ideje élni vele, ha szükség merülne fel rá.