Mit lehet tenni bokaszalag szakadás esetén?

Bokaszalag szakadás

Categories :

Néha el sem tudja az ember képzelni, hogy milyen sérülések veszélyének van kitéve, egészen addig, amíg ezek közül valamelyik be nem következik. A fizikai sérülésnek sokféle formája létezik, amelyeknek a megelőzésére néha elég odafigyelni egy kicsit. A legtöbben ezt az érvet használják fel arra, hogy ne tornázzanak. Tény, hogy a fokozott edzések növelhetik a sérülések kockázatát, már csak abból adódóan is, miszerint addig sem pihenget, lazsál az illető.

Ugyanakkor a fittség állapotának megtartásával a szervezet tűrőképessége javul, ezért nehezebben fog sérülést szenvedni. A bokaszalag szakadás szinte bármilyen oknál fogva megtörténhet, ha valaki rosszul lép. A túlerőltetés ugyanúgy gondot jelenthet, mint a kímélés, mert ilyenkor a mozgástartomány bekorlátozódik, a szövetek elgyengülnek és már a kevés terhelés is bajt okozhat. Ha kialakult a probléma, akkor jobb mielőbb nekilátni a kezelésnek. Bokaszalag szakadásnál ezt tanácsolja egy gyógytornász.

Ficam során az ízületet és a porcot tartó szalagok lényegesen megnyúlnak. Többnyire 2 szakaszra osztható a kezelés, ahol a gyógytorna ugyanúgy hatásos segítséget nyújt. Először a duzzanat megszüntetése a fő cél, majd következhet a merevség csökkentése. Mindehhez személyre szabott gyakorlatokra van szükség, ezek egy része odahaza szintén végezhető. Figyelni kell azonban arra, hogy ne okozzon túlterhelést, tehát csak a gyógytornász tanácsait követve történjen az önkezelés!

Amennyiben elmarad a bokaszalag szakadás megfelelő terápiája, akkor a probléma újból felmerülhet, valamint a térdre, csípőre, derékre kiterjedhet, instabilitást okozva. Ezt megelőzendő, muszáj mielőbb segítséget kérni! A gyogytornaszom.hu weboldal szakemberei alapos állapotfelmérést követően kezdik meg a terápia kidolgozását, mindig személyre szabottan. A kezdeti fájdalom mérséklése gyorsan érezhető. Tartós eredmény a későbbi balesetek megelőzése céljával csak úgy képzelhető el, ha aktívan figyelsz a bokaízületek és tartóizmok rendszeres edzésére, hiszen a járás során elég lehet egy rossz mozdulat, hogy újból kialakuljon a kezdeti állapot.