Ellenáll a karcolásoknak a ródium bevonat

ródium bevonat

Categories :
Címkék:

Az 1900-as évek elején a platinából készült termékek rendkívül erős divatja arra kényszerítette az ékszerkészítőket, hogy hasonló tulajdonságú, de sokkal olcsóbb fémek után nézzenek. A ródium bevonat formájában történő felhasználása ekkor kezdődött. Az ékszerekre galvanizált ródium bevonat színe annyira hasonlított a platinához, hogy a bevonatot szívesen használták olcsóbb ékszerekhez is. Ez az anyagot, a nemessége mellett, a nagy, platináét messze meghaladó keménysége, ugyanakkor alacsonyabb ár is jellemezte.

A II. világháború kitörése és a fegyveripar ezzel kapcsolatos igényei miatt a ródiumot stratégiai fontosságú anyagnak tekintették. A háború hosszú évekre kivonta az ékszerekből. Később a fehér arany divatjával újból megnőtt az érdeklődés iránta, mint ékszeranyag iránt. Sok esetben a drága fehér arany ötvözeteket viszonylag olcsóbb ródium bevonatokkal lehetett helyettesíteni. Mindezek következtében a ródiummal bevont termékek hosszabb ideig megőrzik dekoratív tulajdonságaikat és a külső felületek karcállóbbak.

Mi a fehérarany és miért olyan különleges?

Ez a fém, ami a gazdagságot és a luxust szimbolizálja, évszázadok óta az elegancia és a jó ízlés jelképe. Tudja meg Ön is, mi a fehérarany és mi készül belőle! A fehérarany az arany 25%-os arányú nikkel- és cink ötvözete, néha ezüsttel és palládiummal keverve, ami tökéletesen utánozza a platinát. A keverékeknek köszönhetően, a fém nagyobb keménységű és ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel, karcolásokkal szemben. A fehéraranyat tulajdonságai és eredeti megjelenése miatt nagyon szívesen választják exkluzív ékszerek alapanyagául.

A belőle készült gyűrűk, karkötők, fülbevalók vagy medálok minden arcszínhez és minden öltözékhez illenek. Az ilyen gyűrűk mind drágakövekkel díszítve, mind finomabb, szigorúbb változatban remekül mutatnak. A közhiedelemmel ellentétben, nem hajlamosabbak a karcolódásra és nem is fakulnak ki az idő múlásával. Arra a kérdésre, hogy mi a fehérarany, a válasz: olyan fém, ami minden bőrtípushoz illik, de különösen jól áll a hűvös szépségtípusú, azaz világos bőrű és kék szemű nőknek.