A mangán élettani hatása

mangán

Categories :
Címkék:

Erre az ásványi anyagra, ha nem is túl nagy mennyiségben, az emberi szervezetnek mindenképp szüksége van. A mangán képes a szabadgyökök semlegesítésére, ebből kifolyólag fontos antioxidáns funkciót tölt be.

Kutatások igazolják, hogy szerepet játszik a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának a megakadályozásában. Számos enzim felépítéséhez szükséges. A pótlása a pajzsmirigy és a nemi hormonok előállítása szempontjából is rendkívül fontos. A szervezetbe juttatásának az egyik legjobb módja a vegyes táplálkozás. A magas mangán tartalmú élelmiszerek közé tartoznak az olajos magvak, a gabonafélék és a csírák. Az ajánlott napi mennyiség 4 mg. Az adag emelése indokolt dohányosoknál és azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt vagy nehezebb fizikai munkát végeznek.

A hiánya szerencsére csak ritkán fordul elő a szervezetben. Ha mégis kialakul, akkor az valószínűleg az egyoldalú, szegényes táplálkozás következménye. A mangán szintjének csökkenését okozhatja az intenzív izzadás, sőt, bizonyos gyógyszerek is gátolják a felszívódását.