Hogyan kell használni egy mulcsozó kalapácsot?

mulcsozó kalapács

Categories :

A területrendezés olyan feladat, amit nem szabad elkapkodni, viszont elhanyagolni sem jó. A tavasz kezdetével a növények általában őrült erővel kezdenek neki a fejlődésnek és hirtelen nagymennyiségű szervesanyagot képeznek. A természetes szukcesszió folyamata révén jól megfigyelhetőek az átmeneti stádiumok. Egy felszántott területet először a pionírok vesznek igénybe és igyekeznek minél nagyobb lefedettséget elérni. Ezek lehetnek különösen magasra növő és gyakran erős, elfásodó szárú fajok.

Ha nem történik meg a kezelés, akkor hamarosan cserjés, bokros évelők veszik birtokba a területet, majd végső stádiumként fák települnek be. Ha cél megőrizni egy adott növényállományt, akkor kaszálással vagy legeltetéssel lehet fenntartani az adott állapotot. A kalapácsos mulcsozó olyan helyszíneken nyújt nagy szolgálatot, ahol a gyakran köves talaj vagy már említett fásodó szárú növények miatt képtelenség a kaszálást végezni kellő hatásfokkal.

A kalapácsos mulcsozó jellemzőiről a www.novara.hu linkre kattintva tudhatsz meg még többet. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy kiváló munkát végez. Elvadult réteken, árkok mentén, erdők szélén ugyanolyan eredményesen bevethető. A speciális rendszer összetöri, lezúzza a száraz növényzetet, amivel egy kisebb mulcsréteget hoz létre. Ez óvja a talajt a környezeti hatásoktól, illetve megakadályozza a gyors növekedést, mivel gátolja a napfény eljutását a magokhoz. Az egyedi felépítésnek hála, a mulcsozó óvja a kalapácsokat és a tengelyt a sérüléstől, ezért ha túl kemény akadályba ütköznek a zúzófejek, akkor megcsúsznak vagy egyszerűen megállnak, hogy ne okozzanak a kellőnél nagyobb terhelést.

A készülék csak egy mezőgazdasági vontató után kötve működik. A szükséges teljesítmény 35 LE. A 16 kalapács rendületlenül teszi a dolgát és utánuk nem marad, csak egy szépen letarolt terület, ami a kezelés után már kevésbé elvadult növényállománynak fog teret adni. Ősszel és kora tavasszal vethető be kellő sikerrel. Érdemes elfelejteni az amúgy is illegális égetést, hiszen az ilyen jellegű mulcsozással több előny jár.