A növények teleltetése: hol és hogyan?

Profibarkács

Categories :
Címkék:

Az évszakok változásával a kertészkedőknek számos kihívással kell szembenézniük, hogy megőrizzék a növényeik életképességét és egészségét. A hideg időjárás beköszöntével a teleltetés válik kiemelkedő fontosságúvá. A Profibarkács szerint ez kiemelten fontos a fagyérzékeny növények esetében.

A megfelelő téli gondozás nemcsak az aktuális szezonban, hanem a következő tavasszal is nagy hatással lesz a kertünkre. Beltéri teleltetésre azok a növények szorulnak, amelyek nem tűrik az alacsony téli hőmérsékleteket. Ezeket egy megfelelően világított helyiségben kell elhelyezni, ahol a hőmérséklet nem esik túl alacsonyra.

Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek huzatnak vagy közvetlen fűtőtesteknek kitéve, mivel ezek károsíthatják. A beltéri teleltetés során fontos az öntözésre is odafigyelni, mivel a fűtés szárító hatással lehet a levegő páratartalmára. Azok a növények, amelyek hidegtűrőbbek, kint is teleltethetők. Ehhez megfelelő előkészületekre van szükség.

Először is, válasszunk olyan helyet a kertünkben, ahol védő fedezetet tudunk biztosítani. Ez lehet például egy fóliasátor vagy egy hidegház. Fontos, hogy elegendő fény jusson be, tehát ügyeljünk arra, hogy ne legyenek árnyékban. A talajtakarás is segíthet megvédeni a gyökereket a fagyástól. Minden növényfajta más igényekkel rendelkezik a teleltetés terén.

Például, a trópusi növényeknek magas páratartalomra van szükségük, míg a cserjék és a fák inkább szárazabb környezetet preferálnak. Különböző növényeket különböző módon kell teleltetni. Érdemes alaposan utánajárni annak, hogy az adott fajta milyen gondozást igényel.

Amint a tavasz közeledik, fokozatosan szoktassuk vissza a növényeket a kinti körülményekhez. Ne hagyjuk, hogy hirtelen hideg vagy fagyos éjszakák meglepjék őket. Elsőként az éjszakai hőmérséklet emelkedését követően vigyük ki őket rövid időre, majd fokozatosan hosszabbítsuk meg a kinti tartózkodás idejét. Világos tehát, hogy a növények teleltetése odafigyelést és gondoskodást igényel.