Mitől függ egy napelem teljesítménye?

napelem teljesítmény

Categories :

Hazánkban is egyre többen gondolkodnak napelem rendszer telepítésén, hiszen ezzel minimálisra csökkenthetik vagy le is nullázhatják a villanyszámlát, ami manapság elég tetemes összegre szokott dagadni. Viszont felvetődik a kérdés, hogy mitől függ a szisztéma teljesítménye? Teljes mértékben a napsütéses óráktól? Az ST Solar szerint ezen is múlhat egy napelem rendszer teljesítménye. Voltaképpen ez összetett dolog, a teljesítmény alakulását több körülmény befolyásolhatja.

Mivel a rendszer alapvető rendeltetése az, hogy a Nap energiáját hasznosítsa, ezért jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, mint egyéb elektromos berendezés. Bár utóbbiak nem előállítják, hanem használják az elektromos áramot. A napelem rendszer teljesítményét befolyásoló feltételek, mint például a külső hőmérséklet vagy a napsütés intenzitása, folyamatosan változnak, emiatt nem lehetséges, hogy a szisztéma egyfolytában csúcsteljesítményt nyújtson.

Ezek a körülmények az időjáráson, a napszakon és az évszakon kívül, kiterjednek továbbá a földrajzi elhelyezkedésre is. Ettől nagyban függ a napsütéses órák számának alakulása is, de egy belógó fa vagy a paneleket érő szennyeződés szintén változtathat a teljesítményen, méghozzá negatív irányban. A napelem panelek teljesítményére hatással van még az elemek dőlésszöge is. A rendszer produktivitására hatással van a cellák típusa, a közöttük lévő kapcsolat, illetve a használt technológia. Nyilván mindenki hatékony és eredményes rendszert szeretne, ami több mindentől függ.

Ezért ajánlott olyan profi csapatot megbízni a feladat elvégzésével, amelyik ismeri a napelem rendszer minden csínját-bínját. Az ST Solar szakemberei egy alapos helyszíni felmérés után pontosan tudják, miként oldják meg azt, hogy az adott helyen maximális teljesítményt nyújtson a rendszer. A cég munkatársai magas műszaki ismeretekkel rendelkeznek, hiszen eddig már több ezer sikeres telepítést végeztek el. Forduljon Ön is megbízható szakemberekhez, hiszen egy napelem rendszer telepítése nagy beruházás, tehát minden szempontból jól kell működnie!