Nyugdíjpénztár költségek – Így is megéri?

Nyugdíjpénztár

Categories :

Sokan szeretnék magukat bebiztosítani a nyugdíjas éveikre, azonban nincsenek meg a megfelelő ismereteik, így egyre halogatják ezt a dolgot. Pedig számtalan lehetőség van, például az önkéntes nyugdíjpénztár, aminek hatalmas előnye, hogy nem igényel befektetési szakértelmet. Nem a tagoknak kell meghatározniuk az értékpapírok szintjén, hogy mibe fektessenek és később sem szükséges aktívan menedzselniük a portfóliót, mert a portfólió-menedzserek ezt elintézik helyettük.

Ha úgy hozza a piaci szükségszerűség, akkor átrendezik az értékpapírok összetételét. Csak az elején kell jól választanunk, aztán pedig rendszeresen fizetni a tagdíjat. A nyugdíjhoz közeledve, érdemes mindig eggyel alacsonyabb kockázatú portfólióra váltani, a megfelelő időben. A Teljes Költségmutató, vagyis a TKM mutatja meg a nyugdíjpénztárak költségeit. Más befektetésekhez hasonlítva és a hozamok függvényében ez a költségszint olcsónak számít.

Adókedvezmény, vagyis SZJA-jóváírás jár utána minden évben. Az éves befizetések 20%-át jelenti ez, de maximum 150 000 Ft lehet. Kérhető béren kívül juttatásként is a munkáltatótól az önkéntes nyugdíjpénztárba történő befizetés. Arra mindenképpen számítani kell, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz 10 évig semmi esetre sem lehet hozzányúlni. Ennek az időnek a letelte után rugalmasabbá válik a pénzkivétel, a hozam innentől adómentesen felvehető, ráadásul a legalább 10 éve bennlévő tőke adózása évről-évre csökken. A grantis.hu portálon megtudhatjuk, hogy mely pénzintézeteknél nyithatunk nyugdíjpénztári számlát.

Továbbá, az oldalon találunk egy olyan táblázatot, amiben megmutatják nekünk a nyílt pénztárak hozamteljesítményét. A 3 kockázati kategóriában a pénztárak által termelt átlagos 10 éves nettó hozamokat is megismerhetjük. A klasszikus portfóliók éves átlaghozama 3-6%, ezek főként állampapírt tartalmaznak, a kiegyensúlyozott portfólióké már 5-7% között mozog, ezek tartalmaznak kötvényt, részvényt, stb. A növekedési portfóliók éves átlaghozama pedig 6-7%.