Megbetegíthet a kortizol szint ingadozása

kortizol szint

Categories :
Címkék:

Modern, rohanó életünkbe szinte feltarthatatlanul és folyamatosan áramlik a stressz, amit csak nagyon nehezen tudunk kezelni, néha lehetetlen is. Ennek hatására jelentősen megnőhet a kortizol szint a szervezetben. Voltaképpen a mellékvesék kérgében termelődő kortizol szteroidot a stressz hormonjának is nevezik, mivel támogatja a szervezetet a stresszt okozó helyzetekhez való alkalmazkodásban.

A kortizol szint optimális értékét nehéz bemérni, mert a mellékvese eltérő mennyiséget termel belőle a különböző napszakokban. Általában hajnalban és kora reggel a legmagasabb, este és éjjel pedig fokozatosan csökken, amikor a szervezet felkészül az éjszakai pihenésre. Vagyis ez lenne az ideális állapot, azonban a hajszolt, felgyorsult életmódunk miatt gyakran felborul a napi ritmusunk és az étkezésünk. Ez pedig befolyásolja a kortizol szint és a hormonháztartás állapotát egyaránt.

Figyelni kell a jelekre!

Sokan észre se veszik az intő jeleket, pedig komplex tünetegyüttest képes produkálni ez a probléma. A hirtelen fogyás, levertség, gyengeség, álmatlanság, alacsony vérnyomás, nőknél a rendszertelen menstruáció alacsony kortizon szintet jelezhet. A hízás, megemelkedett vércukor, magas vérnyomás pedig éppen ellenkezőleg, magas szintre utal. Ha a fent leírt tünetek némelyike rendszeressé válik, akkor feltétlenül tanácsos elvégeztetni egy laborvizsgálatot. Ennek eredménye sok mindent kimutathat és a problémákat kezelni kell. Ugyanakkor, a kiváltó okot, vagyis a stresszt kell megszüntetni, hiszen a sokáig tartó stresszes terhelés a mellékvesék működési zavarához, kiürüléséhez vezethet. A leggyakoribb jele annak, hogy felborult a szervezet ritmusa, a magas kortizol szint.

Miként csökkenthető a magas kortizol szint?

Csökkentése többféle módon lehetséges, egyik alapvető feltétele, hogy a szervezet, az agy elegendő és jó minőségű alváshoz jusson. Bár rengeteg teendőink közepette hajlamosak vagyunk arra, hogy az éjszakai pihenésünkből csípjünk le. De amint látjuk, ez egyáltalán nem egészséges szokás. A tudatosan alkalmazott fényterápia is segíthet, ajánlott legalább napi 1 órát napfényben tölteni, vagy pedig fényterápiás lámpákat használni.

Célszerű narancssárga vagy egyéb meleg színt kibocsájtó fényforrást helyezni a hálószobába, nappaliba. Továbbá, mint minden hormonális eredetű problémát, úgy a kortizol szintet is befolyásolhatjuk egészséges, magnéziumban gazdag, napirend szerint követett táplálkozással. Iktassuk ki az életünkből a mesterségesen feldolgozott alapanyagokat és összetevőket, próbáljunk meg fix időpontokban étkezni és együnk egyszerre csak kisebb mennyiségeket!

Szerteágazóak és furcsák a magnéziumhiány tünetei

Néha olyan hétköznapi kellemetlenségekkel szembesülünk, amelyeknek nem ismerjük az okait és amint elmúlnak, akkor nem is foglalkozunk a gondokkal. Ezek pedig lehetnek a magnéziumhiány tünetei is, amikre figyelni kell, mert összetett és maradandó egészségügyi problémákat eredményezhetnek. Egyik jellemzője, hogy nem lehet egyszerű vérvizsgálattal kimutatni, ugyanis a szervezetben található magnéziumnak körülbelül 1%-a van jelen a vérben. A szervezet jellemzően a csontokban, az izmokban és a szervekben tárolja a működéséhez szükséges magnéziumot. Emiatt, nagyon fontos ismerni, sőt, felismerni a legjellemzőbb szimptómákat. Ezt megtehetjük egy néhány perc alatt kitölthető teszt alkalmazásával.

Lássuk, hogy melyek a magnéziumhiány tünetei!

Ide lehet sorolni a migrénes fejfájást, szédülést, nagymértékű hajhullást, remegést, zsibbadást egyaránt. Ez az ásvány nemcsak az idegrendszerrel hozható kapcsolatba, hanem központi szerepet játszik a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere, valamint a szív- és érrendszer működésében. 50-60%-ban a csontok részét képezi. Sokoldalúsága miatt külsőleg és belsőleg elengedhetetlen, hogy rendszeresen pótoljuk. Kijelenthető, hogy a magnéziumhiány tünetei erősen kimutatják, hogy csökkent az energiaszintünk. Ha valakinél megjelenik a felsorolt szimptómák közül néhány, akkor ideje elkezdenie egy alapos magnéziumkúrát.

Abban az esetben is ajánlott figyelni az ásvány megfelelő pótlására, ha rendszeresen előfordul hosszabb vagy rövidebb ideig tartó fülzúgás. A magnéziumhiány tünetei sok esetben lehetetlenné teszik, hogy a nap végén lazíthassunk és jól tudjunk aludni. Az álmatlanság, a rossz minőségű alvás, a sűrű éjszakai ébredések nemcsak kellemetlenek, fárasztóak, de a stressz és a szorongás leggyakoribb jelei is. A magnézium nyugtató befolyással bír a szívritmusra és erős görcsoldó hatása is van, így segít az izmok és az idegek ellazításában. Ha a szervezetben alacsony ennek az ásványnak a szintje, az alacsony szerotoninszinthez vezet, ami álmatlanságot okoz. Ugyanis az idegsejt körüli kevés magnézium a kalcium és a glutamát felé billenti az egyensúlyt, ez az idegsejt túlzott aktiválódását eredményezi. /Mit tegyünk a magnéziumhiány tünetei ellen?/ A magnézium pótlásával újra egyensúlyba kerül az idegsejt és ki tud kapcsolni. Tehát, mindenképpen célszerű pótolni ezt a nélkülözhetetlen ásványt, amennyiben azt vesszük észre, hogy a magnéziumhiány tünetei jelentkeztek. Ne kezdjünk fájdalomcsillapítókat szedni, sem altatókat, de drága, hajhullás elleni samponokat sem szükséges használnunk, csak a magnéziumot kell pótolnunk!