Egy budapesti magán szemészet felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára

Budai Szemészeti Központ

Categories :

Léteznek bizonyos betegségek, amelyeknek szövődményei közé tartozik a látásromlás is, bár ez kezdetben nem mutat tüneteket. Szemeink egészségének védelme érdekében, tanácsos teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatot végezni, 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor fölött pedig minden esztendőben. A Budai Szemészeti Központ szerint (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) az ilyen vizsgálatoknál „bizonyos krónikus betegség szemészeti szűrése is megtörténik”. Ezeken az alkalmakon kiderül, ha a szemnek van valamilyen problémája, ami előfordulhat akkor is, ha az érintett semmiféle kellemetlenséget nem érez.

Például a cukorbetegség és a magas vérnyomás meglehetősen alattomos kór, ami észrevétlenül is tönkreteheti a látást. Lássuk, hogy mire terjed ki az általános szemészeti szűrővizsgálat! A krónikus betegségek szemészeti szűrése mellett, sor kerülhet tájékoztatásra a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarok, szemüvegproblémák, helyes műkönny használat átbeszélésére, munkaalkalmassági vizsgálatokhoz igazolás, terhesgondozáshoz szakvélemény kiállítása.

Műszeres méréseket szintén végeznek a szakemberek az általános szemészeti szűrővizsgálat alkalmával, mint például a fénytörés objektív és szubjektív meghatározása, szaruhártya-görbület mérése, üvegtest biomikroszkópos analízise, szemnyomásmérés, szürke- és zöldhályog szűrés. Továbbá, lezajlik a szín- és térlátás, szemfenék, réslámpa, szemmozgások vizsgálata is. Mindenképpen ajánlott jelentkezni szűrővizsgálatra, ugyanis bármilyen betegséget találnak a szakemberek, azt a kezdeti stádiumában lényegesen könnyebb kezelni és nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Körülbelül másfél óráig tartanak a műszeres mérések, illetve a szakorvosi konzultáció. Vannak esetek, amikor a megfelelő eredményhez pupillatágításra van szükség, ami után 2-3 óra hosszáig a látás homályos, a szemek pedig fényérzékenyek lehetnek. Ameddig a pupillatágító hatása nem múlik el, a páciens nem vezethet gépkocsit. Ilyenkor jó, ha kísérővel érkezik, aki majd haza fogja szállítani.