Miként tehető panaszmentessé a hisztamin intolerancia?

hisztamin intolerancia

Categories :

Ha valamilyen panaszunk van, például haspuffadás vagy kiütések, a háttérben lehet valamire allergiásak vagyunk. A hisztamin intolerancia is gyakori jelenség, ami szintén hasonló panaszokat produkál. Ahhoz, hogy bármit megállapíthassunk, ajánlott étkezési naplót vezetni.

Így könnyen megtudhatjuk, mely ételek fogyasztása esetén jelentkeznek a tünetek. Ha a hisztamint tartalmazó táplálék okozza a kiütést, hasi panaszokat, gyomorbántalmat, nagy valószínűséggel hisztamin intolerancia áll fenn. A legtöbb esetben mérsékelt fogyasztása vagy teljes elhagyása ajánlott az érlelt sajtoknak, füstölt húskészítményeknek, savanyított vagy fermentált zöldségeknek. Nem kedvező a hisztamin intolerancia birtokosainak a vörösbor és a csokoládé sem.

Ha a panaszok nem enyhülnek az étrend átalakítása után sem, érdemes orvossal konzultálni. Segítséget jelenthetnek a magnéziumtartalmú étrend-kiegészítők és jót tesz a bélflórának, immunrendszernek a probiotikum alkalmazása is. Az intolerancia bármelyik életkorban jelentkezhet, de panaszmentessé tehető.